Toplam Sayfa Görüntüleme Sayısı

6 Mart 2012 Salı

Afganistanda Kadınlar Günü

  8 Mart Dünya Kadınlar Günü ama aslı 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü.


  Bu gün ; yılbaşı,sevgililer günü gibi insanları sırf tüketime yönlendirmek ve sevgiyi bir güne şartlandıran günler gibi değildir.Bu gün bildiğimiz mücadele edilerek kazanılmıştır.


  Tam olarak 8 Mart 1857 tarihinde ABD'nin New York kentinde 40.000 dokuma işçisi daha iyi çalışma koşulları istemiyle bir tekstil fabrikasında greve başladı. Ancak polisin işçilere saldırması ve işçilerin fabrikaya kilitlenmesi, arkasından da çıkan yangında işçilerin fabrika önünde kurulan barikatlardan kaçamaması sonucunda çoğu kadın 129 işçi can verdi. İşçilerin cenaze törenine 10.000'i aşkın kişi katıldı.Bu olaydan sonra kadınların bu haksızlığa karşı haklılığını savunanlar zamanla bu günün dünya çapında kutlanmasını sağlamışlardır.Yanlız 8 Mart Kadınlar Gününün tam olarak anlatılmamasından dolayı çoğunluğun bu konuda fazla bilgisi yoktur.
  
  Tamda bu anlamlı günün yaklaştığı şu günlerde Afgan devlet başkanı kocaların eşlerine şiddet uygulayabilme hakının tanındığı bir belgeyi onayladı.Yani kimi devletler ilerliyor kimleri geriliyor.Nedense şasırdım ben bu habere hatta pek şaşırdım çünkü oraya özgürlüğün paketlenip gitmiş olması gerekiyordu.Ama Afganistan olayında fazla takılmıcam geçicem ama genelde bizim ülkemizde dahil bütün ülkeler gerilemede.


  Önemli olan bizim şu an kadınlar hakkında ne düşündüğümüz ve kadınlar hakkında bişiler denilcekse ne diceğimizdir.Ufak bir tespitte bulunup gidicem kadınlar günümüz geçlerinin %90 ı tarafından sadece sex yapılan insanlar olarak görülüyor.Bu %90 lık kesim kadınları bir sex nesnesi gibi görüyor.Yani bir silgiyle birşeyi silip sonra silgiyi köşeye bırakmak gibi.Bu ve bu tarz bütün sorunlar çözülmesi için hepimizin insan olduğunun anlaşılması sorunu çözmeye yeter ve artar diye düşünüyorum ve ayrılıyorum.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder